07 januari 2010

Nya trender för mat...


Lyssnar på ny undersökning av mina favoritspanare Kairos future, som berättar kring nya trender för mat i svenska hem.
Dels pratar man om att potatisen är på väg ut ur mathållningen, främst bland barnfamiljer, för det tar för lång tid att koka den och tillaga. Däremot så ersätts den av pasta....
Det tycker jag väl egentligen har varit så länge för vår del, ända sen vi bildade familj för 25 år sen...så jag tycker nog inte att det är en sån ny trend....

De pratar också om urban farming -- att odla i krukor hemma, för att ha tillgång till kryddor och örter och sallad nära, som inte är besprutat. Fru Obama öppnade upp kryddträdgården i Vita Huset när hon flyttade in där för att just visa skolbarn hur "levande mat" ser ut, inte bara fryst, torkat eller tillrett....bra initiativ presidentskan!

Dessutom har vi ju gått från fast food, till slow food och nu ska det vara real food -- alltså back to basic. Inget besprutat, inga konstigheter, så lite tillsatser som möjligt, färska närproducerade råvaror, hemlagat.

Många är också flexiterianer, alltså delvis vegetarianer, när det passar....man äter mer rotfrukter och grönsaker, kör enstaka vegetariska dagar när man har tid och tillfälle.

Dagens tanke...om matvanor som förändras....själv är jag nog matbrokig realist. Jag handlar alltid svenskt i köttväg, jag prövar gärna utländska specialprodukter för utmaningens skull, jag försöker köra ekologiskt, rättvisemärkt när det är möjligt och när produkterna är bra, jag bakar sällan själv pga tidsbrist (kan dock drista mig till att grädda klart baguetter i ugn), det blir en del halvfabrikat som t.ex. mamma scans köttbullar ibland och jag gillar att "lyxa till det", så det blir mer fläsk- kycklingfilé (och ibland oxfilé) än kotletter och karré, köttfärs är hårdvaluta som lockar mig när den är billig, jag skäms inte för att köpa färdigskivad skinka och limpa och fralla, jag skäms inte heller för att köpa sockerkaksmix för att slänga ihop lite muffins eller risgrynsgröt i korv och jag är periodare på frukt, har alltid tomat och gurka och gillar att färskpressa min egen frukt och grönsaksjuice, älskar vardagslyx som ruccolasallad med honung och pinjenötter och dessertost till maten, jag köper färdig bearnaisesås och gör kalla såser av creme fraiche, mer än vad vi nånsin gör nån varm brunsås och tacos är husmanskost och fredagsmys, köper hellre cashewnötter och annat smarr på lösvikt samt finchoklad än ordinarie lösviktsgottis och gillar tigerräkor på lösvikt och fryst krögarblandning på påse (Felix) som man ugnssteker (rödlök, broccoli, potatis och morötter) och visst käkar vi ute nu och då, har ju möjlighet att välja så och för att inte tala om brunch på Copperhill eller att ta en sushi....tja, men kan likväl tokuppskatta mammas söndagsstek med sås och potatis eller annan gammeldags husman....jo....klart att matvanor förändras från generation till generation....och kommer att förändras från generation till generation...