05 juni 2012

Besök i Kirunavaara-gruvan!

Resa norrut igår och den tog sin sköna tid, eftersom vi drar med oss ett släp, för att kunna flytta hem Adam -- midnattssol väntade oss när vi kom upp! Det är sååå läckert, när solen inte går ner!

Äntligen fick vi till en gudidad tur ner i Kirunavaara-gruvan! Vi åkte ner till 540 m-nivån, under jord -- riktigt spännande! Och så otroligt intressant det var -- fantastiskt att få se hur det fungerar på nära håll. Då vet man precis vad som händer, när man efter 01.00 på nätterna känner skalvet efter sprängningarna här i stan!
Malmkroppen man bryter ifrån har mycket hög järnhalt, mellan 60-70% och malmkroppen är ca 4 km lång

Dagens tanke...om Kirunavaara och Luossavaara.....Adam bor ju i området Luossavaara, där det är gammalt dagbrott som är nedlagt och numer är skidbacken  i stan. Luossa betyder lax eftersom det fanns en hel del lax i Luossasjön nedanför malmberget. Kiruna betyder ripa, Giron och det är det andra berget, där man nu bryter under jord.
Ja, spännande att gå under jord, men skönt att komma upp, även om det smärtade i ögonen, tänk dom som jobbar under jord hela tiden....






Petter fick avsluta med en "Cheeselovers" på Empes -- en explosion i ost! Det är där på det gatuköket du kan få frågan "Impaggiterat"?