05 februari 2010

Icehotel i Jukkasjärvi -- vilken fantastisk konstupplevelse!


Idag har vi varit till Icehotel i Jukkasjärvi! Världens största hotell gjort i snö och is. Jag är stort imponerad av de sviter man bor i, som har designats av konstnärer och andra. Varje svit är ett eget konstverk, allt gjort av is och snö.
Varje svit har dubbelbädd, gjord av is och snö med renfällar på att sova i.

Isen är så klar, den tas från Torne älv, som rinner sakta, vilket gör att alla bubblor i isen transporteras uppåt mot ytan under snötäcket och transporteras bort, vilket gör att den is som fryser blir helt klar och genomskinlig. Varje år tar man upp isblock ur älven, varje väger 3 ton och man plockar upp totalt flera tusen ton is från älven, som sedan smälter ner och ger älven tillbaka vattnet. Ett miljövänligt byggalternativ!

Is-glasen i Icebar, görs det 3 miljoner av om året och de skickas även ut i världen till andra Isbarer, som i Stockholm, London, Tokyo, Köpenhamn....riktigt häftigt att dricka ur, för mig en dröm, eftersom jag gärna har is i allt, här är allt omslutet av is!!! Dryck in the rocks....*ler*....

En Iskyrka finns där också, där man kanske kan önska stundande bröllop i framtiden -- riktigt fin! Döper man barn i Iskyrkan, så ska namnen innehålla IS (t.ex. Isabell, Isak...)

Mer bilder kommer, har hundratals...

Dagens tanke...om konstutställningen Icehotel....jag fascinerades av de olika konstsviterna. Speciellt gillade jag "Rest in the nest", där sängen stod mitt i ett fågelbo, med ägg och örnens fötter syntes upptill taket...riktigt vackert...Jag skulle aldrig välja att bo i sviten "Dockhuset", där ett stort dockhuvud stirrade på bädden, med stora händer där den ena höll i en nallebjörn och den andra på väg att ta någon i sängen...riktigt scary....Vi gick där i flera timmar, fotograferade och förundrades vad man kan göra av fruset vatten...WAOW!!!