05 juli 2010

Mer kunskap om träd...


Jag har en trädexpert i släkten -- min svåger Håkan kan ju det mesta om trädindustrin och med tanke på mitt funderande om tunna avverkade träd, så gav han mig ett mycket klokt svar kring det hela...
De klena träden hjälper skogen till tillväxt, för då får de värdefulla träden mer möjligt att utvecklas och det är ju sunt, så behöver man ju göra i trädgårdsland och annat; gallra för att det ska växa bättre. Det klenare virket kan användas till pappersmasseproduktionen som massaved eller till något värmeverk eller värmekraftverk.
Det är ju toppen att vi kan använda klent virke till bra grejer för att kunna få större träd att utvecklas på ett bättre sätt.

Håkan berättar att vi har mer skog idag än vi någonsin har haft i Sverige, om man mäter i volym stående skog. Dock finns olika synpunkter från olika håll där skogsindustrierna vill ha ett ännu effektivare skogsbruk medan miljörörelsen anser att en långsam utarmning av skogen pågår.

Det jag skrev om att uppskatta träds ålder med årsringarna, gäller tydligen bara vissa trädslag och bara under viss begränsad tid.

Dagens tanke....om påfyllning i kunskapsbanken...tack Håkan för hjälpen med mer kunskap! Trädindustrin verkar ju rent av spännande att fördjupa sig i.