14 juni 2012

Nikkaluokta och Kebnekaise

Ett oerhört vackert ställe är Nikkaluokta, där man kommer nära Kebnekaisemassivet! Adam har ju haft den utsikten i tre år från sin balkong också....underbart!
Petter och jag tog en tur fram till Nikkaluokta och intog frisk fjälluft i lungorna en av dagarna!
Kebnekaise är en form av nordsamiskans Giebmegáisi som betyder "kitteltoppen". Gáisi betecknar ett brant och spetsigt fjäll, men så ser inte Kebnekaise ut. Det gör nämligen det intilliggande Tuolpagorni, som dessutom har en fördjupning under toppen som liknar en kittel. Enligt samer i Norrkaitum sameby så var det Tuolpagorni som urspurngligen kallades Kebnekaise -- här har det tydligen skett en förväxling....





Dagens tanke...om fjäll....jag älskar fjäll, lika mycket som jag älskar havet. Det är en frihet som inte riktigt kan återskapas på annat ställe.


"Låt fjällvinden smeka kinden
Låt regn skölja ansiktet
Låt fjällvind blåsa hjärtat rent
Kom och se Lekfulla ljuset
och lysande Himmelsstöttan
Kom, lek med fjällvind
Var inte rädd, Ge dig iväg långt
Var inte rädd, vind visar väg!
Låt fjällvinden smeka kinden!
Kom!"
                                       Paulus Utsi

-23,6 kg!

Ja, jag är ändå något imponerad - nu flera veckors bortavaro i Oslo och i Kiruna, så har jag lyckats fortsätta min viktminskning, så idag på Itrim blev det -23,6 kg bort - helt överlägset bra!
Syster yster var med mig i morse och tränade på Itrim innan hon reste åter till Stockholm, roligt när vi kan dela det hela, synd att vi inte bor så nära varandra, så vi kunde träna ihop mer! Men det var riktigt skoj!


Dagens tanke...om min viktminskningsresa....igår fick jag ta bort en av mina två blodtrycksmediciner också, för mitt blodtryck är nu finfint! Det var ett av mina delmål, mediciner bort! Nu är det bara 10 kg kvar till mål och det ska jag ta nu över sommaren, så att jag när hösten kommer kan börja jobba för stabilisering...!