15 juli 2011

Kalvmärkning

Upp klockan 02.00 igår natt och 02.40 körde Petter och jag iväg till Ljungris i Härjedalen, där Tanja och Handölsdalens sameby har kalvmärkning. Häftigt att köra mitt i natten och följa solens uppgång mitt i fjällmarkerna, bara vi är uppe och en och annan ren, lämmlar, skogsmöss, räv, duvor, småfåglar, häger, igelkott och några till...

Vi är inbjudna att titta hur det går till med kalvmärkning och vi tar såklart chansen. Adam har varit med Tanja nu för andra natten och hjälper till så gott han kan. Vi kommer dit, lite stök innan vi kommer in på fjällområdet med låst bom och annat, men väl där förstår vi att dom samlat ihop i gärdet sen kl. 02.00 med hjälp av helikopter och motorcyklar.

När vi kommer så börjar dom köra in dom i en liten hage, som kallas silen för att bricka dom med nummerbrickor runt halsen. Adam är med och håller kalvarna och han är riktigt tuff och lugn! Härligt att se!

Därefter går alla in i kikhagen då man alltså försöker koppla ihop kalven med rätt vaja och definiera vems vaja det är på märkningen -- jag ser inte alls hur öronen är klippta, ett ovant öga har det tufft, mycket svårt att se på så kort tid. De är skickliga!

Därefter in i silen igen och då märker man utifrån definierade nummer på rätt ägare, ett snabbt jobb i båda öronen, det rinner lite blod men kalvarna verkar inte berörda av detta och sen iväg igen till sin mamma i uppsamlingshagen för att sen släppas ut på fjället igen, fram till i oktober, då man renskiljningen (räkningen) samt slakten går av stapeln...En söt liten vit kalv, nästan nyfödd fanns med som febrilt sprang och sökte sin mamma, hittade henne men blev rejält slut av allt springande!

Det var en fantastisk upplevelse att få stå där mitt i renhavet, att få höra deras "grymtningar" (låter nästan som grisar emellanåt), att få se skickligheten hos Tanja och de andra renägarna i hanteringen, att få uppleva allt på nära håll! Just nu skiftar renarna bort vinterskinnet och har inte utväxta horn i samma omfattning som i höst, men dom är otroligt fina djur. Tack för att vi fick vara med idag! Det var otroligt roligt att få se och förstå mer! Jag är helt begeistrad!
Och en fantastisk miljö att vara i, mitt uppe på fjället, mitt emot Helags, som har Sveriges sydligaste glaciär!

Dagens tanke...om renskötsel
....jag beundrar Tanja stort som håller på med renskötsel på egen hand. Det är ett slitjobb, som verkligen tar på! Så hon är en järntjej! Och det är mycket jobb med varje ren...i allsin dar! Men spännande -- jag vill lära mig mer!