27 december 2012

Är du en Nomofob, Memil, drabbats av Conversesjukan eller kanske Zlatanerar du din värld?

Varje ord uppdateras vårt språk med influenser utifrån andra länder och händelser, utifrån saker som påverkar oss som människor och samhälle.
Det är Språkrådet som fixar den ordlistan årligen och nu har 2012 års ordlista kommit...
Inte alla av dom kommer in i Svenska Akademins ordlista, men det här är ord som är används i vårt språk idag...
Du hittar den här:
http://www.sprakradet.se/15097

Så -- har du råkat ut för CONVERSESJUKAN? Det har faktiskt jag, fick riktigt ont i fötterna av helt platta tygskor och fick börja köra med en iläggssula formad, så att min hålfot kunde återgå till sin form igen!
Jag tycker att jag ibland ZLATANERAR, alltså klarar av med kraft (kanske inte dominerar, som det också betyder) när det gäller mitt jobb och det jag är satt att göra - och det är jag stolt över!
Något jag faktiskt skulle vilja pröva är att åka STÅHJULING (där Segway är ett märke på en sådan), det ser så otroligt häftigt ut, kruxet är at dom är rätt dyra.
Nu har ju inte vi elbil, men om vi hade, då hade vi kanske haft RÄCKVIDDSÅNGEST, att inte elen skulle räcka till nästa ladd-ställe...men så kan ju jag ha med min bil på drivmedel också - speciellt när jag kör på Etanol eftersom vi har flexifuel...Etanolen tar slut snabbare, så det gäller att ha koll på mätaren, så att man klarar av räckvidden till nästa tankställe....
Jag är helt öppen mot Queer-världen och känner många homo, bi och transpersoner...men något som fortfarande känns knepigt för min del som hetero är just dansgolvet och dansvärlden. Jag dansar helst med en man, oavsett vilken typ av dans. No offense, men för mig är det så det funkar för mig. Men glad över att HBT-personer känner tillhörighet också och därav kommer begreppet QUEER-SALSA/POLSKA etc....
PETABYTE -- nu räcker inte Gigabyte till när man beskriver storleken på hårddisken, Megabyte har vi lämnat och för att inte tala om Kilobyte....lärde mig en ramsa i gymnasiet kring prefixen som sitter kvar än...Exa, Peta, Tera, Giga, Mega, Kilo, Hekto, Deka, Deci, Centi, Milli, Nano, Piko, Femto, Atto...och nu är vi uppe i Peta och Exa till och med för stora företags dataservar...kanske måste man ta till det jag inte lärde mig som kommer före exa....Zetta....!
Tusen Terabyte är en Petabyte....tusen gigabyte är en terabyte....bara så att ni har koll....;)
Var det någon som fick PEKSKÄRMSVANTAR i julklapp? Såna man kan ha på sig och peka på sin mobil ändå...ja, mer och mer skulle jag behöva såna, är lite tröttsamt så här vintertid att behöva plocka av och på vantarna när man ska svara i luren....;)
OGOOGELBAR -- ja, nu utmanas vi att hitta på frågesporter eller tävlingar som man inte kan googla fram svar på, eftersom nätet är tillgängligt konstant via mobiler och Ipads, så kan man alltså få svar på mycket genom att googla fram det (ett  nytt verb också - "att googla").
Jag tror tyvärr att det finns rätt många NOMOFOBER bland oss och bland många ungdomar - alltså en rädsla och till och med fobi för att inte bli nådd på mobilen. Ordet kommer från engelska ordet nomophobia - no mobile phone phobia...Tror vi behöver släppa taget, det gör inget om mobilen laddar ur, att man inte nås tjugofyra-sju och att man ibland tar lite andligt spa, time-out från omvärlden...det skadar inte på något sätt!
Jag är tacksam över att häruppe inte existerar så många MEMILER -- medelålders män som är klädda i cykeldräkt i lycra och som cyklar hänsynslöst, kallas också ninjacyklister och härskarcyklister, för att dom är så aggressiva och hänsynslösa i trafiken!
Det är många som HENIFIERAR numer, alltså byter ut Hon och Han mot Hen, för att göra det könsneutralt - vet inte om jag tycker att det i alla lägen funkar, varför är vi rädda för könstillhörigheten?
Jag äger många FYSISKA CD-skivor som är den nya benämningen på CD-skivor, som en kontrast till den digitala skivsamlingen.
Jag visste inte att färgade animerade smileysar heter EMOJI....
Nehej, dags att återgå till KÖTTRYMDEN eller Köttvärlden -- alltså motsvarigheten till Cybervärlden. Vi har ju slutat kallat motsvarigheten till Cyperspace för IRL (In real life) för Cybervärlden är lika mycket livet som köttrymdens liv....;)

Dagens tanke...om språket....det är spännande hur vårt svenska språk influeras av många olika saker... och hur vi anpassar oss till det.