21 december 2010

Gränslös vänskap med svarta hål...




Facebook är ett gigantiskt nätverk över hela vår jord....nästan hela!
Här hittade jag (i en kvällstidning) en virtuell världskarta med en bild över hur facebook är spritt i vår värld.
Facebook-medarbetaren Paul Butler har utvecklat kartan. Han har tagit tio miljoner slumpmässiga vänrelationer på Facebook och sedan har alla de här individerna fått en egen liten vit prick på kartan. Efter det har han dragit streck mellan dem som är vänner med varandra. Ju starkare streck, desto fler vänner.
Nätgemenskapen Facebook grundades i februari 2004 och är i dag världens största community med över en halv miljard användare.
De tio miljoner användare som Paul Butler tog i sitt exempel på bilden är bara en liten del av alla vänner på Facebook.


Facebook har blivit blockerat av regeringar i länder som Pakistan, Syrien och Kina. Bilden avslöjar Facebooks döda zoner.
Ryssland och Kina skulle lätt kunna misstas för hav på Facebook-kartan. USA och Europas västra delar lyser däremot starkt och där är det också flest användare. Det kan man se på världskartan där det lyser i nästan alla länder, utom Ryssland och Kina.


Dagens tanke...om gränslös vänskap....här kan vi se vilken effekt ett sånt här nätverk kan ha på människors kontakt med varandra. Det är dock tragiskt att en del länder inte får kommunicera, att det finns en sån rädsla från de styrande att negativa vibbar skulle "läcka ut", att inte de mänskliga rättigheterna får ta sig i uttryck för alla människor som lever här på jorden. Upp till kamp!!