25 november 2012

Sveriges julgran här i Östersund!




Björn Ferry vid Sveriges Julgran


För sjätte året i rad står Sveriges Julgran® utanför Rådhuset i Östersund. I år står skidskytten Björn Ferry bakom designen som går i linje med hans tidigare konstnärliga verk ”Pillesnas i vas”. - Granen med kottarna som sprider sina frön är för mig en fruktbarhetssymbol, säger Björn Ferry.
Genom sin design gör han ett inlägg i debatten om klimatet och hur vi hanterar våra naturresurser.
I granen hänger flera belysta kottar i kolossalformat. Granen har också kulor. Två till antalet, som är placerade i den nedre delen av granen.
– De långa röda sakerna är kottar och Björn vill att de ska sprida sina frön. De två stora kulorna längst ned är själva fruktbarhetssymbolen.

Man ska också se Björn Ferrys gran som ett inlägg i klimatdebatten.
Den gula stjärnan i toppen är solen och den röda ljusslingan som snurrar sig upp genom grenverket symboliserar järnvägen. Björn Ferry tycker att det är viktigt att använda förnyelsebara energikällor och han anser att skogen erbjuder stora möjligheter i framtiden.- Jag tror att vi inom kort blir tvingade att ställa om samhället i en mycket snabbare takt än vad vi gör idag, främst på grund av energibrist. Den globala oljeexporten har varit fallande sen 2004 och detta kommer snart att få stora konsekvenser för hela världen, så även för Sverige. Lyckligtvis har vi skogen, menar Björn Ferry. - Det är granen som ska ge oss bränsle i biltanken, värme i huset och kläder på kroppen i framtiden. Utan skogen stannar Sverige, säger Ferry.

Dagens tanke...om Sveriges julgran...se på vår fina gran, den finaste granen i stan! Och Björns gran gillar jag dess innebörd och tanke kring! 2 viktiga ting -- föröken eder och ta hand om vår jord, för den är bara till låns av våra barn!