12 april 2010

ADAM 18 ÅR!!!!.




Så har han blivit stor vår son Adam -- i lördags fyllde han 18 år! Vilken härlig milstolpe i livet! Myndig! Nu är han inte längre under vår vårdnad, utan står på egna ben. Rent tekniskt har vi ansvaret under hans gymnasieutbildning, men ändå...över en natt så händer det...han kom ju nyss till vår värld, det bästa som hänt oss!

Adam och jag har varit hela veckan i Skottland, på Iona och i Glasgow, där jag har varit ansvarig för utbildningen för unga konfirmandledare, Steg 3!
En riktigt härlig resa, kommer mer bilder från den i morgon!

Såklart blev Adam firad på riktigt, trots att det var en annorlunda födelsedag och trots att pappa Petter inte var med! Jag firade honom på morgonen med paket och kompisarna i Skottlandsgänget hade köpt presenter, flera hade en "viss vuxentouch" och han fick pengar av oss att shoppa loss i Glasgows gator. Vi fikade cupcakes som tårta och på kvällen på indiska restaurangen sjöng indiska kyparna för honom och kom med en tårtbit med ljus. Därefter var det utgång på stan för honom, lite disco och gratis entré för födelsedagsbarnet och han njöt till fullo.

Dagens tanke....om att bli myndig...r du fyller 18 år sker väldigt många förändringar när det gäller dina rättigheter och skyldigheter i samhället.
Du blir först och främst myndig vilket innebär att du inte längre står under dina föräldrars vårdnad. Sedan får du bl.a. också rösta, gifta dig, spela på hästar, ta bilkörkort, göra namnbyte, skriva testamente, ta riskfyllt arbete och driva hotell samt vara vice riksbankschef, direktör, tolk eller bilskrotare.
* Ingen har längre vårdnaden om dig -- du står inte längre under dina föräldrars eller annans vårdnad, vilket betyder att du själv bestämmer över din person.
* Du får ingå äktenskap eller partnerskap. Du får gifta dig. Du får också registrera partnerskap.
* Du kan få adoptera.
* Du kan byta namn Du gör själv anmälan eller ansökan om namnändring.
* Du får dömas till fängelse endast om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller annars finns särskilda skäl för det.
* Du får inte dömas till livstids fängelse. Du kan dömas till samhällstjänst. Du har tillträde till rättegång Du har tillträde till en offentlig förhandling vid tingsrätten, länsrätten, arbetsdomstolen och marknadsdomstolen. Du har fullt skadeståndsansvar.
* Du får göra testamente. Socialnämnden får besluta om att du omedelbart ska omhändertas, om vissa förutsättningar är uppfyllda.
* Du får utan särskilt tillstånd ha kolsyre-, luft- eller fjädervapen och harpunvapen avsett för målskjutning, om vapnet i fråga har en begränsad effekt i förhållande till andra jämförliga skjutvapen. Du kan få tillstånd att inneha skjutvapen, även enhandsvapen, men inte helautomatiska vapen.
* Du blir myndig Du blir myndig när du fyller 18 år. Det innebär bland annat att du själv får bestämma över din egendom eller skuldsätta dig. Kort sagt, du har rätt att själv sköta dina ekonomiska förhållanden. Du står därmed inte längre under dina föräldrars eller någon annans förmyndarskap. Dina föräldrar är inte längre underhållsskyldiga. Dina föräldrars underhållsskyldighet upphör. Ett undantag gäller dock vid studier. Om du inte har avslutat din grundutbildning är dina föräldrar fortfarande underhållsskyldiga, men bara så länge studierna pågår och inte längre än tills du fyller 21 år.
* Du har rätt att få studiehjälpen utbetald till dig själv. Du ska själv underteckna din ansökan om studiehjälp.
* Du taxeras själv för din förmögenhet även om du bor hos dina föräldrar.
* Du får pantsätta i pantbank.
* Du får ta riskfyllt arbete, som till exempel dykarbete, rivningsarbete med asbest, arbete som är förenat med joniserande strålning och liknande, ansvarsfullt arbete som till exempel eldartjänst på fartyg och på annat sätt påfrestande arbete, som skiftarbete.
* Du får steriliseras, men bara på grund av genetiska eller medicinska orsaker och med Socialstyrelsens tillstånd. Du bestämmer själv om transplantationer.
* Du får själv anmäla din avgång från en gymnasieutbildning utan att ha slutfört den.
* Du räknas inte längre som bihang till dina föräldrar.
* Du kan själv ansöka om pass.
* Du får rösta i riksdagsvalet om du är svensk medborgare. Då kan du också väljas till ledamot av riksdagen eller till ersättare för en ledamot. För att få vara statsråd gäller inte någon åldersgräns. För rösträtt och valbarhet till Sametinget gäller samma åldersvillkor som vid övriga val till politiska församlingar. Du får rösta i valen till kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Om du är medlem i Svenska kyrkan får du rösta i de kyrkliga valen. Du får rösta i folkomröstningar. Uppfyller du kraven för rösträtt vid de kommunala och kyrkliga valen har du också rösträtt vid kommunal folkomröstning och vid folkomröstning i församling. Du får rösta i Europaparlamentsvalet
* När du fyller 18 år blir du behörig att inneha uppdrag av skilda slag; rättegångsombud, medborgarvittne, nämndeman eller ledamot eller fördragande i allmän förvaltningsdomstol (länsrätt eller kammarrätt), juryman i tryckfrihetsmål, ledamot i rättshjälpsnämnd, i arrende- eller hyresnämnd, i arbetsdomstolen, i oljekrisnämnd, i statens va-nämnd, i patentbesvärsrätten, i allmänna reklamationsnämnden, i styrelsen för allmänna pensionsfonden, i jämställdhetsnämnden, i prövningsnämnden för bankstödsfrågor och vid sjöförklaring.
* Du kan vara vice riksbankschef. Du kan vara förmyndare, god man eller förvaltare. Du kan vara stiftare, verkställande direktör, revisor eller likvidator i ett aktiebolag, eller den som på bolagets vägnar får ta emot delgivning. Du kan ges tillstånd att driva hotell eller pensionatsrörelse eller förestå sådan rörelse. Du kan auktoriseras som tolk, översättare eller som bilskrotare. Du kan ges rätt att importera och hantera explosiva varor. Du får vara utgivare för periodisk skrift.
* Du får servera alkoholdrycker. Du får köpa öl klass II (folköl) i detaljhandeln och bli serverad alkohol på restaurang. För hemtillverkning av vin och starköl gäller ingen åldersgräns. Du får ta emot öl klass II i gåva eller som lån. Du får köpa flyktiga lösningsmedel.
Du får köpa tobak.
* Du får spela på hästar. Du får börja delta i automatspel, roulettspel, tärningsspel eller kortspel.
* Om du är man och svensk medborgare är du skyldig att genomgå mönstring om du är totalförsvarspliktig det kalenderår du fyller 18 år. Du får antas som hemvärnsman. Du får ingå avtal om tjänstgöring i Försvarsmakten.
* Du får ta körkort för tung motorcykel, personbil, lätt lastbil, tung lastbil och tungt släpfordon. Du får övningsköra med lätt lastbil med tillkopplat tungt släpfordon eller tung lastbil. Du får i en sidovagn till motorcykel ta med en extrapassagerare under 10 år. Du får skjutsa två barn under 6 år på cykel. Du får ta trafikflygarcertifikat och privatflygarcertifikat.
Önskar dig LYCKA TILL i livet Adam, nu får du testa hur vingarna bär! Du vet -- vi finns alltid där för dig, när som helst, hur som helst eller kring vad som helst! Älskar dig!