02 juli 2010

Tankar om träd...


Ute efter våra vägar så rullar en del timmerbilar och jag funderade häromdagen kring storleken på timret...till vänster en lastbil med "normala" stockar och till höger en med riktigt små träd...
Det känns som om det i vissa lägen är forcerat i skogen, man avverkar det som finns, även om träden bara växt kort tid. Undrar vad man kan göra av träd som är så små i diameter?
När man flyger över vårt land, så inser man att majoriteten av Sveriges yta är skog, så än finns den tillgången att ta av, men det är viktigt att vi inte skövlar träd, kapar ner bara för att.
Ett gott skogsbruk önskar jag att vi fortsättningsvis strävar efter!


Hittade en skylt i Sundsvall, den som är röd/orange -- lite suddigt men där står: "Sveriges bästa söderläge -- www.norrakajen.se" -- lite bådeock där!


Dagens tanke...om träds ålder...för att få veta hur gamla träd är, så kan man när man huggit ner ett träd, räkna årsringar (en ljus och en mörk ring = 1 år, den ljusa ringen kommer på våren när trädet dricker rikligt med vatten, den mörka ringen bildas på sommaren, när trädet dricker mindre vatten) och när trädet fortfarande växer så kan man räkna grenvarv (första grenarna kommer när trädet är 3 år, sen kommer ett nytt grenvarv varje år). Det är häftigt att gå i en skog som består av mycket gamla träd...brukar fundera över vad de här träden varit med om, vad de fått stå ut med för väder, vad de "sett" för djur passera...