12 december 2010

Om att beröras....


Idag avskedspredikan av kyrkoherde Gunnar i Östersund. En Luciamässa, riktigt fin gudstjänst och när jag sitter där och blir helt "bortblåst" av organisten Niklas intro till Bereden väg, kan jag inte sjunga, jag bara ler av en underbar musikglädje.

Tänke efteråt vad det är som berör mig i en gudstjänst och det är helt olika, olika dagar och olika tillfällen. Dagens Luciamässa var en höjdpunkt, egentligen en helt vanlig gudstjänst, utan agendor, ganska lång eftersom det var 2 körer och ett luciatåg som inledde och vi var klara efter 1 timme och 40 minuter, det var 4 präster som medverkade, mest äldre i församlingen....men ändå -- berördes av predikan, av psalmer, böner och musiken, körsången....

Dagens tanke...om att beröras....jag tycker det är viktigt att bli berörd men hävdar med bestämdhet när vi pratar om att konfirmander ska bli berörda i gudstjänsten betyder det inte alltid att medverka. Jag medverkade bara genom att sitta i bänken och ändå kände jag mig delaktig, det fanns en närhet och ett tilltal. Att beröras handlar om andra saker än "att göra".