24 mars 2010

Om vuxna som inte är vuxna....

Jag blir riktigt illa berörd av det inslag som var på Uppdrag granskning i SVT ikväll...

Om en tjej som blir våldtagen, där sedan hela samhället stöttar och hyllar killen.... Det här sker i Bjästa, utanför Örnsköldsvik och där vuxna som driver på och uppviglar andra, som ställer sig bakom förövarens sida och hotar tjejen som är offret. Lyssna bara på inslaget, där en mängd människor berättar om saker de hört, som de sedan bildat sin uppfattning på, som de fortsätter sprider vidare, utan källfakta!

Killen erkänner tydligt i polisförhör och ändå tror man att tjejen ljuger, att hon bara vill ha uppmärksamhet och att hon skulle gått med på det här för att hon ville ha honom.... Och tjejen som trakasseras för det hela, måste flytta, ingen vill ställa upp för henne! Inga ungdomar, inga vuxna.
Dessutom våldtar han en till, där dna-test bevisar att det är han...och den tjejen tror man inte på heller...kampanjen på nätet fortsätter och det är de vuxna som driver på....alltså vuxna ställer upp för killen, som gjort övergrepp, brott och som dömts för detta till och med!
Killens mamma startar en Facebook-grupp och en blogg där 4000 har anslutit för att upprätta killen -- men han har ju erkänt?????!!!!!!!! Och han är dömd!!!!! Hallååå????
Ser på Facebook att det också finns motgrupper till detta, vilket förmodligen är nödvändigt, för några att rensa sitt samvete....
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6830318.ab?sms_ss=facebook

Hur är det möjligt -- varför gör vuxna så här mot barn???? Och hur kan man hela tiden som vuxen gå på rykten och själv sprida rykten vidare??? Och ingen på skolan hjälper till att ta ställning för de här utsatta tjejerna...de skulle vara neutral trots kränkningar, trots dom....men ge er!
Ett barn har blivit våldtaget och skolan bestämmer sig att hålla sig neutrala????????????? Och hon har alltså blivit kränkt och utsatt i över ett år och skolan har fortfarande inte gjort något? Rektorn såg bedrövad ut, med all rätta!

Och ungdomar erkänner till och med att de inte vill veta om det är sant att han våldtagit tjejerna, för om det är det, så blir ju all denna mobbing och utfrysning jobbig att ta tillbaka...

Komplicerat blir det såklart när kyrkan kopplas in, bara för att något sker med killen vid skolavslutning i kyrkan -- hade skolavslutningen varit i skolan hade aldrig kyrkan ställts till svars för våldtäkt nr. 2. Styrketankar från mig till L.
Oavsett, så är det viktigt att vi som kyrka också vågar ta ställning, ställer oss på de svagas sida (neutralitet i såna här lägen är inget alternativ) och agerar för att värna om barnens rätt och att alltid, alltid fördöma övergrepp!

http://svt.se/granskning

Se inslaget "Den andra våldtäkten" på http://svtplay.se/t/103535/uppdrag_granskning

Dagens tanke...om absurt beteende...jag blir besviken och riktigt förbannad på vuxenvärlden...övergrepp sker tyvärr, men vi kan inte acceptera handlingen, vi kan inte svika ungdomarna, som på många sätt gjorts här!
Allt sexuellt våld måste fördömas totalt, från alla håll!
Förövare är förövare, offer är offer....kan aldrig bli något annat!
Vuxna är vuxna...men tydligen kan det bli något annat av det....