30 oktober 2010

Trick or treat!

Tänkte få reda lite i begreppen kring Allhelgona och Halloween... Alla Helgons dag är helgdagen/lördagen under Allhelgonahelgen (mellan 31 oktober-6 november årligen), som är en kristen högtid och firas till minne av de döda. Allhelgonadagen infaller alltid 1 november och den var alltså tidigare helgdag och i många katolska länder har så fortsatt. I Sverige så flyttades den till helgen, men fortsatt har man ändå i almanackan behållt 1 november utan namnsdagsbarn, utan den dagen heter ändå Allhelgonadagen, båda med samma syfte.
I anglosaxiska länder motsvaras Alla helgons dag snarast av Halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – nu med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även hos oss i Sverige. Halloween firas alltid 31 oktober, oavsett veckodag, men här i Sverige har det också kopplats ihop med spökfester och då har man förlagt det till Allhelgonahelgen.
Halloween har sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland, via USA. Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer (kommer från Holland där man trodde på andar och övernaturliga väsen) och går runt bland grannar för att be om bus eller godis, trick or treat - liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.


Dagens tanke...om Halloween....Halloween ger mig blandade känslor...tyvärr är det mest en stor marknad för försäljning av allt i från godis till maskeradkostymer och spöksmink. För tyvärr landar det också lågt ner i åldrarna...på dagis har man Halloweenfester med 3-5 åringar....tack, men nejtack till sånt! Men när barnen i spökkostymer kommer och plingar på och frågar om bus eller godis, så brukar jag be om bus och då blir de ställda, för de har inget bra bus med sig, bara en skål eller påse där de vill tigga ihop godis i. Så alla barn, ladda med bra bus så är jag gärna med och sponsrar med en och annan spökkaramell! Happy Halloween på er ändå!