26 februari 2010

Forskare överallt man ser....

Mitt rum på Scandic Weber i Köpenhamn, rummet på våning 2 till höger om balkongen i mitten
Lämnade Köpenhamn i morse med tåg 4 timmar över hela Danmark och är på forskarkonferens över helgen i Danmark i Loegumskloster och idag har det varit en mycket intressant dag, med många saker att fundera över kring konfirmandarbetet. De flesta här är forskare på något sätt, förutom lilla jag, men jag är ju författare, pedagog, teologistuderande, konfirmandkonsulent m.m, så det får väl räcka för min del ändå. Dock är jag ju med nu och har också varit och initierar ett forskarprojekt hemma i Sverige, så ja, jag kanske får va med ändå i det här gänget på ett litet hörn...Nåväl, flera infallsvinklar att brottas med och många utmaningar väntar!
Mina kollegor och forskarvänner Jonas och Niklas
Teologiskt Pedagogiskt centrum i Loegumskloster där vi bor...alla husen är som i en labyrint...
Danmark ja, tänk att bo i det här platta landet -- läskigt för det finns inget som tar emot, det är bara en platt pannkaka liksom. Nä, tacka vet jag fjällvärlden...dess skiftningar...här är allt samma -- hela tiden...

Regnat har det också gjort hela dagen, snöslask och gegga -- alla de som klagat över vår fina vinter hemma -- det är alltså det här de vill ha?????? Jag bara undrar varför? Det här gör mig så otroligt deprimerad, så det är inte sant! Flytta hit mina vinteranti-vänner, så blir ni säkert nöjda!

Dagens tanke....om konfirmationen...det tål att fundera mycket över varför Sverige ändå uppvisar så fina siffror kring mål, kring motiv, kring nöjdhet bland sina konfirmander i jämförelse med de andra länderna, trots att vår statistik är låg, trots att vi har en sekulariserad miljö att tampas med, trots att föräldrar låter tonåringen välja själv (svårt att välja, när man inte vet vad man väljer emellan -- föräldrar, ni måste isåfall hjälpa till i valet, så att de får presenterat de olika valmöjligheterna -- därför ta reda på vad Konfirmation i Svenska kyrkan 2010 innebär; det är inte samma sak som i början av 1980-talet då ni själva endera konfirmerades eller valde bort det), trots att vårt arbete enligt de andra länderna varit utskrattat, trots att vi hellre sätter sociala mål istället för religiösa mål för vårt arbete....jorasatte....tänker vidare på det jag!