26 september 2012

E-testamente bland koder och lösenord

Hur har du det med din pinkod?
Så här läste jag i en tidning idag:
Det finns tiotusen kombinationer av en kod på fyra siffror, den typiska pinkoden. Trots det behöver du inte misströsta om du glömmer din. Testa i stället någon av de 20 vanligaste. En fjärdedel av världens pinkodsanvändare använder sig nämligen av dem.
Det visar en analys av Nick Berry, före detta raketforskare som nu leder företaget Datagenetics i Seattle, USA. Genom att analysera 3,4 miljoner lösenord från hackade databaser har han sett hur användare väljer sina koder.
Inte helt oväntat toppas listan av 1234, som var tionde använder, följt av 1111 och 0000.
Siffror som startar med 19 är överrepresenterade, troligtvis för att folk väljer sitt födelseår. Mest populärt av 19-lösenorden är -84, följt av -85 och -86.
”Människor älskar att starta sina pinkoder med noll, och ännu mer med siffran ett”, skriver Nick Berry.
Förutom 19-fenomenet beror det på att en del väljer månad-dag, som sina lösenord.
Även upprepade par, till exempel 1212 eller 4545, är populära och finns bland 17,8 procent av koderna.
Vad är då den säkraste sifferkombinationen, eller var fram tills nu? Alla tiotusen möjliga förekom bland de 3,4 miljoner lösenorden, men bara 25 personer hade 8068.

Det är ju samma sak med lösenord -- använd lösenord som inte går att gissa sig till eller vanliga ord, så om du t.ex. valt ordet "password", så skriv hellre p@S$w0rd, gör det komplext, stoppa in oväntade tecken...

Dagens tanke...om alla tusentals pinkoder....det gäller att hålla koll på alla koder hit och dit.....btw -- hur gör du med ditt e-testamente....? I dagens samhälle, där mycket kretsar digitalt och där mängder av koder och lösenord behövs för inlogg, för att avsluta konton och annat -- har du skrivit ner dina koder och lagt på ett bra ställe, så att om något händer, anhöriga kan avsluta det som hänt runt dig på webben?