18 september 2010

Läkare borde sluta spela golf?

Läste en absurd artikel i en kvällstidning där huvudbudskapet är att golfrundor tar så lång tid att när det nu i Sverige råder läkarbrist, så finns inga läkare som på fritiden vill hoppa in och vicka, eftersom många av de spelar golf och vill inte saka bort den tiden...
Så här stod det:
"Läkare borde sluta att spela golf - för att råda bot på läkarbristen. Det anser Sven Britton, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, som har startat föreningen Läkare mot golf. - En golfrunda tar en hel arbetsdag, säger han. Det är tidskrävande - Läkare bör avstå varannan golfrunda och arbeta i stället. Det är ohälsosamt - Golfbanorna är behandlade med gifter. Det finns bättre motionssätt - Det är mer effektivt att jogga en halvtimme.
Läkarbristen har sedan länge varit ett hett debattämne. Enligt Sven Britton, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, finns det dock ett enkelt sätt att få bukt på problemet. - Jag har reagerat på att oerhört många läkare spelar golf. Det är en tidsödande sport. Med tanke på att fler läkare behövs är det olyckligt att så mycket tid går till att spela golf. Enligt Brittons egna beräkningar skulle läkarbristen bli avhjälpt om landets läkare avstår från varannan golfrunda och i stället ägnar sig åt att arbeta. - Jag säger detta halvt på skämt. Men det tar en arbetsdag att åka till golfbanan och gå en runda.
Runt om i landet finns sex lokala föreningsgrupper med läkare som är kritiska mot golf. Några formella stadgar eller medlemsantal finns inte.
Per Kulling, före detta medicinalråd vid Socialstyrelsen, är ordförande i Svensk förening för golfspelande läkare (SMGA). Han är kritisk till Sven Brittons utspel.- Det är klart att man kan avsätta sin fritid för att arbeta. Men min erfarenhet är att man arbetar bättre om man har något avkopplande att göra vid sidan om. Och då är golf perfekt.


Dagens tanke...om absurda idéer....man kan tycka vad man vill om golf, men det här är ju ett absurt förslag. Oavsett om man är läkare eller inte så måste man få göra vad man vill på sin fritid och golf är ett alldeles ypperligt förslag att fördriva tiden! Men fritid är fritid och arbete är arbete -- låt aldrig ditt arbete bli ditt liv!!! Därför ska jag var ledig till veckan...ska nog spela en del golf!!