17 maj 2011

Ön jag bor på....

Hittade lite fakta om ön jag bor på -- Frösön....!
Frösön är största ön i Storsjön (Sveriges 5:e största sjö) och namnet är efter guden Frö. På jämtska säger man Frösöya. Det är Sveriges 27:e största ö, och den 10:e största insjö-ön. Vi har 3 broförbindelser med fastlandet via Vallsundsbron i söder mot Genvalla, via Frösöbron i öster mot Östersund, och Rödöbron i norr mot Rödön.

Vårt högsta berg på ön heter Östberget; 468 m.ö.h. där Gustavsbergsbacken (slalombacken) ligger. Vi har en sjö på ön som heter Ändsjön, ligger ett stenkast från där vi bor och är en ganska artrik fågelsjö.

Vår Frösö kyrka är sedan 1100-talet och Frösön var under tusen år Jämtlands centralort. Vi har en runsten, Frösöstenen som är världens nordligaste och Jämtlands enda kända runsten. Vi har också en av Sveriges största djurparker; Frösö Zoo, som även är världens nordligaste djurpark med exotiska djur.

Här bor totalt 9573 människor och det är ganska jämt könsfördelat -- 4986 kvinnor och 4587 män....det är rätt få som är gifta här på ön -- 3327 är ogifta kvinnor och 2933 ogifta män!
Hmm....det bor alltså en bunt fler gifta män på ön, undrar var deras makor eller makar finns? Delsbo, särbo?

Medelinkomsten på ön är 17609 kronor och kvinnornas medelinkomst är 15936:- och männens är 19401:-...inte förvånande...!

Dagens tanke...om Frösöya....det är en spännande ö vi har förmånen att bo på, precis vid Storsjön med utsikt över fjällvärlden! Man tackar...