22 december 2010

Se på vår fina gran...

Idag gratulerar vi vännen Jennie som fyller år! Varma kramar och höga HURRA-ROP till dig! Grattis!
Njuter av julefriden -- har aldrig haft så här mycket jul hemma tror jag och inte hållt på så länge med att pynta heller, hela december har det varit julfint. Kanske är det för att vi inte är hemma i jul, så vill man ändå bona om huset, kanske är det för att få njuta varje sekund av den här favorit-tiden på året, när det är som mörkast, så får ljusen brinna...

Idag har Adam och jag klätt julgranen -- den är charmig, lite torr i kvistarna längst ner, lite sned, lite platt på ena sidan (har säkert växt nära nån annan gran som granne), men ändå....vackrast!
Och varje år tänker jag att det är så fint med såna där granar som är "enhetliga" -- ni vet, bara röda kulor och glitter, eller bara silver och blått eller liknande...Vår gran har en del MÅSTEN i sig -- vi har varsin ängel som vi haft sen vi var små; de måste dit. Sen är det små discokulor, blåa paket, guldiga rosetter, röda och guldiga kulor, små blå bjällror, några glasfigurer i form av istappar åsså smällkarameller längst ner som är från när jag var liten och som även Adam gjort på dagis! Har sakat bort en hel del annat pynt som får vara kvar i lådan. På toppen en stjärna, som också är sen jag var liten!
Årets gran är törstig, tror nästan att den varit på fest innan, eller tror att den är på fest nu. Den verkar tycka om parasitvattnet, för det går en full julgransfot med vatten varje dag. 2 sockerbitar ska det vara i också, för då håller granen fint!
Egentligen brukar vi inte tända granen förrän kvällen innan julafton, men vi firar ju julen hos mor, så då får det bli idag vi tänder, så vi hinner njuta lite av den.
Säger som Magnus, Brasse och Eva i "Fem myror" -- "Se på vår fina gran, den finaste granen i stan. Det finns ingen likadan eller grannare gran i stan!"
Dagens tanke...om vintersolståndet....inatt kl. 00.38 så vände det, då inträffade vintersolståndet och nu blir det ljusare och ljusare på dagarna. I Kiruna är det nu midvintermörker och polarnatt (motsats till polardag och midnattssol). Polarnatt eller midvintermörker innebär att solen aldrig går upp under dygnet; dvs. att den befinner sig under horisonten under hela dygnet. Under polarnatten är solen nere även mitt på dagen, vilket kallas middagsmörker. Just i Kiruna är det grynings- och skymningsljus under dagen, vilket kallas tussmörker! Riktigt fint namn på en fantastisk tid! Tiden att tända ljus, tiden att bryta mörkret!