28 oktober 2012

Krakow - nya resmålet för Steg 3!

Krakow -- en helg i jobbets tjänst för att förbereda inför Steg 3-resan i vår -- jag har fått uppleva så mycket på så kort tid -- tack Gunnar för all hjälp! Det blir en riktigt bra resa, helt övertygad...

Ett axplock av vad jag sett och mött i helgen:
Jag har träffat världens krutgumma Sofia, 79 år. Sofia har haft kontakt med Gunnar och Svenska kyrkan i Lidköping och Vänersborg i över 20 år och varit förmedlaren mellan de insamlade medlen som kommit från Sverige till behövande i Krakow. Sofia kan skånska och är en gumma med pondus -- respekt!
Jag har också fått stifta bekantskap med världens härligaste och mest serviceminded taxichaufför Alexander, som följt oss runt hela helgen till all resmål!
Vi hämtade ett el-piano till gudstjänst på lördag kväll på Musikakademin Mieczyslaw Karlowicz State Music Shool in Cracow och fick en sjudundrans runttur av rektorn i en helt ny skoldel. Denna akademi tar fram 30-40 världsmusikanter om år som kommer ut i världen...och här går man när man är mellan 7-20 år....Fasaden var gjord som en klarinett med klaffarna....;)
Vi var iväg till ett rehabcentrum för förståndshandikappade i stadsdelen Nova Huta, där man jobbade med många uttryckssätt för att stötta i rehabilitering.
Ludwiki barn- och ungdomshem, där vi av nunnorna som driver det, blev bjuden på fika (som över allt annars) med polska bakverk. Fantastiskt att se var pengarna gått, som de skänkt från Gunnars gäng.
Så åkte vi till Sofias egen hjälpmedelscentral Smolkie, där vi kunde se hur Sofia ägnar sitt liv åt at hjälpa dom som har det svårt, som inte får någon statlig hjälp. Detta driver hon helt själv, har lite frivilliga som hjälp! Helt otroligt! Men tanten är snart 80 och linkar själv runt med käpp!
Vi bodde i en topflor-lägenhet nära torget i Krakow och här är mitt rum med utsikt över taket och valda delar av den...;)

Martinskyrkan, den evangelisk lutherska kyrkan, som vi kommer att låna för våra mässor varje kväll.
Något som berörde stort var besöket vid Livets fönster, ett ställe för övergivna barn och unga ensamstående mammor, där nunnor bistår och tar hand om och hjälper till med adoption. Här ska jag verka för att vi samlar medel till ett nytt Livets-fönster-lokal för unga blivande mammor från 13 år...


Saltgruvan Wieliczka var en fantastisk upplevelse, där vi fick en specialguidning på kort tid! En unik saltgruva, som ingår i Världsarvet -- allt i salt, takkronor, väggar, golv, skulpturer -- allt! Jag smakade på väggen...;) Här har världens första ballonguppstigning i underjorden skett (gruvkamrare som var flera hundra meter höga), samt bungyjump i underjorden! Kapellet i gruvan var otroligt vackert! Och vi åkte gruvhiss som gick 50 km/h uppåt! Jag köpte med mig salt hem såklart!



 Cinema hostel blir vårt boende i maj!
På kvällen i går var vi med i Heliga korsets kyrka vid minnesgudstjänst för bl.a. Bror Hansson, som varit drivande från Sverige i hjälpsändningar genom åren och där Skara-stiftarna sjöng i slutet av gudstjänsten och Gunnar fick vara med att avtäcka en minnessten...








Slottet Wavel fotade jag i dag på vägen hem, dit ska vi gå till Drakens grotta i maj, här är också saluhallen på torget i Krakow....och när vi kommer i vår blir det flottfärd i Tatrabergen, det blir Auschwitz och Birkenau och barnhemmet Smiontsa och Schindlers museum.





Dagens tanke...om en upplevelserik Krakow-vistelse
...kommer åter i maj med mina Steg 3:or och det sista jag har med mig är bilden av ett snöbelagt Krakow i morse...CU Soon!