24 augusti 2010

Yrke -- krypto-officerare!


Jag vet vad jag skulle vilja bli när jag blir stor -- krypto-officerare!
Hittade en intressant artikel härom veckan om det uppdraget:
Utspridda över världen finns sju särskilt utvalda människor med varsin nyckel till internet. Om allt går åt pipan måste minst fem av dem samlas för att starta om allt.

Bakom vårt dagliga surfande finns en säkerhetsapparat som skulle platsa i vilken spionfilm som helst. Att internet är komplicerat kunde de flesta förmodligen gissa. Men bakom alla www-adresser på våra skärmar döljer sig ett välbevakat och komplext säkerhetssystem.
I Washington DC, USA, finns en speciell byggnad som skyddas av beväpnade vakter. Inne i byggnaden finns ett låst rum, och i det rummet står en metallbur. Inne i buren finns ett kassaskåp. I kassaskåpet ligger en låst låda. I lådan ligger ett elektroniskt kort...

Mitt i det systemet finns svenskan Anne-Marie Eklund Löwinder vid .se-stiftelsen. Hon är en av dem som har en nyckel till en inlåst låda.
Tidigare i somras genomfördes något av en säkerhetsrevolution på internet. Själva roten, eller ryggraden för hela internet, gjordes om för att skydda vanliga användare från hackare och bedragare. I det gamla systemet fanns nämligen säkerhetshål som gjorde att det i hemlighet gick att styra om trafiken för illvilliga ändamål. Så den som skrev in adressen till sin internetbank kunde i själva verket hamna någon annanstans.
Nu är informationen krypterad med en unik huvudnyckel som förvaras i USA. Med jämna mellanrum måste den nyckeln uppdateras, och det kan bara särskilt utvalda så kallade krypto-officerare göra. Anne-Marie Eklund Löwinder är en sådan. Hon kan öppna lådan!!
Tre eller fyra gånger om året åker hon och sex andra krypto-officerare med varsin nyckel till Washington, går in i den bevakade byggnaden med buren och öppnar lådan i kassaskåpet. I hennes låda ligger så kallade smarta kort som man använder i de maskiner som förnyar huvudnyckeln.

Sammanlagt finns 21 krypto-officerare som Anne-Marie Eklund Löwinder. Sju samlas i Washington och sju i Kalifornien och ytterligare sju finns i reserv.
Om något katastrofalt skulle inträffa – som en massiv terroristattack som slår ut hela internet eller om de 21 krypto-officerarna av någon anledning sätts ur spel – så finns det ytterligare sju personer, det sista skyddet om allt annat skiter sig, säger Anne-Marie Eklund Löwinder. Spridda över alla världsdelar har de sju varsin nyckel som innehåller en liten del av en superkod. Minst fem av dem måste samlas på en bas i USA och kan då tillsammans återskapa den nödvändiga huvudnyckeln som gör att internet fungerar som det ska.
Tänk på det nästa gång du är ute och surfar.

Dagens tanke...om Internet....man tänker inte så ofta på vad Internet egentligen är. Internet är världens största datornätverk och ett system för enkel överföring av text, bild och ljud. Det här nätverket hjälper oss att kommunicera i nutid med vem som helst över hela världen. Klart är att det är åtråvärt att även sabotera det här nätverket, för mänskligheten...tur att det finns krypto-officerare!
Tanken svindlar....otroligt hur min lilla dator här på Frösön, hör ihop med miljarder andra, på andra sidan jordklotet, i samma nätverk!
Undrar vad en krypto-officerare tjänar, vad lönen ligger på?