29 mars 2010

Stilla veckan inträder...


Den här veckan går vi in i Stilla veckan, som är den veckan som kulminerar i påskens drama i kristendomen. Kyrkans viktigaste högtid.
Det är Jesus som är i fokus och hur han drivs mot sin avrättning och därefter också uppstår från döden och det är därför vi firar påsk!
Stilla veckan kallas också Passionsveckan och idag är det Blåmåndag, det kommer Vita tisdagen, Dymmelonsdag, Skärtorsdag, Långfredag, Påskafton och Påskdag.

Om man googlar ordet Jesus, får man 184 miljoner träffar...är 15 miljoner fler träffar än om man googlar Michael Jackson.
Ingen annan man har påverkat vår historia så mycket som Jesus. Så för att vara den som avrättades i 30-årsåldern, så har han överlevt bra i 2000 år överlevt tider när inte berättandet kunde göras på annat sätt än mun till mun, utan bokkonst, utan TV, utan internet...

Den här veckan, minns jag tillbaka för ett år sen, när jag fick vara i Jerusalem just de här dagarna i slutet av mars och besöka de här olika platserna, där den religiösa historiens vingslag är stora...att få se de här platserna där sakerna hänt.
Dagens tanke....om påsken...för mig är påsken tid för eftertanke, det är påsken och händelserna kring Jesus, som gör att jag har det jobb jag har, att jag lever det liv jag gör, att jag har de värderingar jag har.