16 september 2010

High fives förbjudet?

Jag hittar ibland intressanta artiklar som jag funderar en hel del kring....den här var i en kvällstidning för ett tag sen, där en amerikansk skola förbjuder beröring med händer efter att flera skolor också förbjudit kramar. Nu har beröring med händer förbjudits på en mellanstadieskola i Connecticut, USA. Straffet? Avstängning från sin utbildning. Anledningen uppges vara att fysisk kontakt påverkar barnens säkerhet och lärande.
Tidigare har flera skolor i USA infört regler mot kramar mellan personal och elever. Det har varit ett sätt att skydda barnen mot sexuella övergrepp och för att skydda personalen mot eventuella anklagelser
Det är viktigt tycker jag, att det aldrig blir någon tveksamhet kring att barnen ska skyddas helt och fullt.
Men på flera skolor – framför allt mellanstadieskolor – utökas nu reglerna till att även gälla kramar mellan barn. Även vänskapskramar och high-fives. Kramar hade där blivit ett så stort problem på en skola att rektorn kallar det ett ”kramvirus”.

Dagens tanke...om beröring...jag har sen tidigare haft all anledning att fundera över just beröring och lekar och konfirmander (som är en helt annan story). Det är viktigt att inte beröring och kramar blir på något sätt fel. Det är också viktigt att vi skapar en miljö där man också kan få känna närhet och trygghet, där en klapp på axeln eller en omfamning kan göra positiv skillnad för någon!

Inga kommentarer: