28 december 2010

Religionssneutrala helgdagar -- nej tack!


I en av våra kvällstidningar finns en debattartikel kring önskemålet att få religionsneutrala helgdagar i Sverige.

Där menar man att som anställd skulle man få individuella helgdagskonton att själv bestämma när man ville ta ut "röda dagar", beroende på vilken religion eller kultur man identifierar sig med.
Detta med anledning av t.ex. våra invandrare som inte har kristen bakgrund och då skulle troende kristna kunna ta ut julledigt och påskledigt, medan judarna kan fira channuka och pesach och muslimerna ramadan. Övriga kan ta ledigt för älgjakt, farmors 80-årsdag, fotbolls-VM eller när helst man önskar.


Men är det här verkligen ett problem för oss i Sverige? Många arbetsgivare har ju en flexibilitet för olika religionsutövare och deras religiösa högtider, så att man kan få ta ledighet vid ramadam t.ex.
Flera av de kyrkliga helgdagarna infaller ofta på helger, då det räknas som arbetsfritt -- det är under 2011 Trettondedag jul, Långfredag, Kristi Him och Annandag jul som är röda dagar på vardagar. Dessutom nationaldagen som är en sekulär dag som är röd på en vardag.

Det är sant att våra helger och flera av våra röda dagar vuxit fram ur den kristna traditionen under mer än tusen år i vårt land. De är en del av vårt kristna kulturarv, som också återfinns i lagstiftning, personnamn, konst, litteratur och kultur av olika slag. Som bekant firar muslimerna fredagen som sin gudstjänstdag med fredagsbön, medan judarna håller sabbat på lördagen och söndagen är den kristna gudstjänstdagen. För mig blir det knepigt om alla skulle få välja fritt, tänk t.ex. i familjer med skilda föräldrar -- när ska barnen vara lediga om föräldrarna väljer olika?Om vi har dryga 100 arbetsfria dagar på ett år, så vore det ju helt omöjligt att dessutom tillsammans med fem veckors semester få ihop ett samhälle som funkar....hur gör man med industrier, skolundervisning?

Dagens tanke....om att skapa problem.....Vi har ju alltid kunnat anpassa oss efter detta, den kristna kalendern är basen för vår livsrytm och basen för våra lagar -- if it ain´t no problem -- don´t fix it!!

1 kommentar:

Cecilia N sa...

Men då tycker jag (väldigt ironiskt!!) att då borde inte söndagarna få vara röda. "Kristna" barn går i skola på fredagar, muslimska på söndagar och allihop mån-tors. (Hm. Alla är lediga med de judiska barnen på lördagarna? Varför ska de bara få en ledig dag?)

Om är man "bekännande ateist", ställer man upp på tio budorden? Eller blir ateisterna (och deras barn) helt "sabbatsfria"?

Det är inte konstigt att man börjar tänka på Euskefeuratlåten ...

Nä, kör på som vanligt. Vi är ju (kulturellt) kristna.